آشنایی با انواع سیم و کابل برق :
انواع سیم و کابلهای برق از تجهیزات بسیار پرکاربرد و مهم میباشند که عضو جدایی ناپذیر شبکهها و مدارات برق قدرت هستند. سیم و کابل نقش بسزایی در زندگی روزمره ما دارند. از سیمکشی خانه گرفته تا پخش کنندهی MP3 در همه جای زندگی ما کابرد دارند. این دو تجهیز دارای مفهوم کاملا متفاوتی هستند، اما ممکن است گاهی این دو باهم اشتباه گرفته شوند.
گرچه هم سیم و هم کابل ازهادی مشترکی برای انتقال جریان الکتریکی ساخته شدهاند (مس یا آلومینیوم)، اما تفاوت اساسی بین سیم و کابل این است که سیم از یک رشتههادی ساخته شده که با لایهای از عایق پوشیده شده است. میتوان گفت سیم یک تک رساناست. در حالی که کابل از دو یا چندهادی عایق بندی شده، تشکیل شده است که به هم تابیده شده اند.
برای آشنایی با انواع سیم و کابل، بهتر است بدانید که پارامترهای زیادی در دستهبندی آنها دخیل هستند. در اینجا به بررسی اصلی ترین پارامترها میپردازیم:
- سطح ولتاژ
- نوعهادی و ساختار آن
- نوع عایق و روکش
- نوع حفاظت الکتریکی
- نوع حفاظت مکانیکی
- نوع کاربرد
- تعداد رشتهها
- استاندارد
انواع سیم برق :
سیم از دو بخشهادی و عایق تشکیل شده است.هادی الکتریسته برای انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر میباشد که عموما از مس یا آلومینیوم به دلیل هدایت بهتر جریان نسبت به سایر فلزات ساخته میشود.
سیمها بر اساس قطر (بر حسب میلی متر مربع) اندازهگیری میشوند. برای مثال سیمهایی با قطر ۱۰ یا ۲۰ میلیمتر مربع در کاربردهای مسکونی استفاده میشوند. به خاطر داشته باشید سیمها با قطر بزرگتر جریان بیشتری دارند.
انواع سیم را به سه دسته ی کلی میتوان تقسیم کرد:
- سیم مفتول
- سیم نیمه افشان
- سیم افشان
سیم مفتولی :
سیم مفتول که به سیم خشک نیز معروف است ، یک رسانای منفرد است که با یک لایه عایق PVC محافظت میشود و در ساختمان سازی کاربرد دارد. همچنین از این نوع سیم در سیمکشی داخلی تابلوها و توزیع کنندههای برق استفاده میشود. نصب در زیر گچ و داخل لوله مجاز میباشد. در فرکانسهای بالا از سیم مفتولی استفاده میشود و هزینهی کمتری نیز دارد. ولتاژ نامیاین نوع سیم از ۳۰۰ تا ۷۵۰ ولت است.